pirmdiena, 2012. gada 2. aprīlis

Starptautiskā bērnu literatūras diena un bērnu žūrija

Šodien, 2. aprīlī, ir Starptautiskās bērnu un jauniešu literatūras padomes rosinātā Pasaules bērnu literatūras diena.

Par godu šai dienai, protams, var runāt par to, kā bērni lasa arvien mazāk, var mudināt savus bērnus lasīt ar labākām un sliktākām metodēm un atcerēties, cik svarīga teksta izpratnes spēja ir jebkurā nozarē. Var arī uzcept grāmatas formas kūku, pārlasīt bērnības mīļākās grāmatas vai vienkārši tās atcerēties. Taču es te gribētu runāt par ko citu.

Mums Latvijā ar bērnu literatūru ir problēma. Nemaz nesākšu runāt par neseno gadījumu, kad no mācību satura nolēma izņemt tādus noziedzīgus dzejoļus, kuru galvenais pārkāpums ir tas, ka tie varētu bērniem iepatikties. Arī savu personīgo problēmu ar fantastikas uzskatīšanu par bērniem un jauniešiem vien paredzētuu literatūru plašāk neizvērsīšu, jo mums ir nopietnāka problēma.

Pēc tam, kad valsts iestādes vairākus gadus krietni apgrieza Bērnu žūrijai atvēlēto naudas līdzekļu apjomu, tās beidzot ir nolēmušas, ka nav tur ko ķēpāties, un šogad pirmo reizi naudu šim pasākumam nav piešķīrušas vispār, pamatojot to tā, ka šis nav prioritārs pasākums. (Te nu aizčāpo jūsu intelektuālās attīstības un demogrāfijas prioritātes, eh?) Naudas trūkums nozīmē, ka jaunākās bērnu grāmatas draud palikt ārpus 200 skolu bibliotēku plauktiem, kurus iepriekšējos 11 gadus ir nonākušas ap 20 jaunāko izdevumu, kurus pēc tam lasīja un vērtēja vairāk nekā 15000 bērnu un jauniešu no 7 līdz 17 gadu vecumā. Bērnu žūrijas balva ir novērtējums, kuru, es nebaidos teikt, autoram vajadzētu likt krietni augstākā plauktiņā par literatūrkritiķu atzinumiem, jo rakstīt bērnu grāmatas, kas patīk pieaugušajiem, bet derdzas bērniem, ir diezgan bezjēdzīgs un nepateicīgs pasākums.

Domāju, ka ap šo laiku arī Tu, mana bloga lasītājs, esi kaut nedaudz sašutis par šo notikumu, un varbūt Tev gribas kaut ko iesākt, lai Bērnu žūrija varētu darboties arī šogad un turpmāk. Ko Tu vari darīt?

Tāpat kā iepriekšējos gados, žūrijas naudas krājumus papildina labdarības projekts "Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa". Ja ir kaut kāda iespēja un vēlme veltīt projektam kaut pāris latus, to var izdarīt te: http://www.ziedot.lv/lv/project/1373

Ja tādu iespēju nav, projekta dalībnieki aicina rakstīt e-pastus svarīgiem cilvēkiem, īsi izsakot savu vēlmi, lai bērniem palīdz rast iespēju lasīt. Šie e-pasti papildinās organizatoru un atbalstītāju atklāto vēstuli [pdf]. Viņu piedāvātajā sarakstā atrodas daudzas adreses, un varat izvēlēties, uz kuru jums šķiet derīgi rakstīt:
Latvijas Valsts prezidentam: info@president.lv
LR Ministru prezidentam: vk@mk.gov.lv
LR Kultūras ministrijai: pasts@km.gov.lv
LR Finanšu ministrijai: pasts@em.gov.lv
LR Izglītības un zinātnes ministrijai: pasts@izm.gov.lv   
LR Labklājības ministrijai: lm@lm.gov.lv
Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai: izglitibas.kulturas.komisija@saeima.lv
LR Tiesībsargam: tiesibsargs@tiesibsargs.lv
Valsts Kultūrkapitāla fondam: kkf@kkf.lv
Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei: neplpadome@neplpadome.lv
Latvijas pašvaldību savienība: lps@lps.lv

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru